Tribün

Jackie Robinson – Aki megváltoztatta a baseballt

2020. augusztus 30. - Takács Áron

Szombat reggel arra a megdöbbentő és szomorú hírre ébredhettünk, hogy Chadwick Boseman színész elhunyt 43 évesen. Négy évvel ezelőtt vizsgáltak nála vastagbél rákot és ez időszak alatt ismerhettük meg őt mint Mavel szuperhőst. Számomra mégsem a Fekete Párduc a legemlékezetesebb alkotása, ugyanis 2013-ban a 42-es című filmben ő alakította azt a Jackie Robinsont aki örökre megváltoztatta a baseball világát és az amerikai sportéletet. Boseman éppen aznap halt meg, mikor az amerikai baseball liga az MLB Jackie Robinsonra emlékezett. 

chadwick-boseman-42-2008.jpg
A második világháború után az amerikai társadalom egyik legégetőbb kérdése a szegregáció volt. Ugyan az alkotmány kimondta az egyenjogúságot, a gyakorlatban ennek nyoma sem volt. A fekete emberek mindenhol elkülönítéssel találkoztak, és ez a sportéletben sem volt másképpen, külön baseball ligában játszottak az úgynevezett Néger Ligában. Itt bukkant fel egy napon egy fiatal tehetség Jackie Robinson aki teljesítményével kiemelkedett a bajnokságból. A Brooklyn Dodgers elnökének Branch Rickeynek a figyelmét olyannyira felkeltette, hogy 1945 nyarán szerződtette a Dodgers fiók csapatához a Montreal Royals-hoz. Ezzel pedig a elszabadult a pokol, és mind a Dodgersre és Jackie Robinsonra nehéz idők vártak. Ő volt az egyetlen fekete játékos a teljes ligában, amely egész Amerika felháborodását kiváltotta. Jackie pályán nyújtott teljesítménye oly annyira meggyőző volt, hogy 1947-es szezon előtt egy héttel átigazolták a Dodgers-be, így 1899 után először lépett pályára színesbőrű játékos az MLB-ben. Robinson hétről-hétre több tucat halálos fenyegetést kapott, nem szállhatott meg a csapattal egy hotelben, és a lelátókról is a gyűlölet áradt. De minden egyes mérkőzéssel egyre több szurkolót tudott maga mellé állítani a teljesítményével. Már 1947-ben a Dodgers nagyrészt neki köszönhetően hat év után ismét megnyerte a nemzeti bajnokságot és Robinson pedig a liga legjobb újoncának járó díját is bezsebelte.

image2_1.jpeg
Karrierje a fantasztikus első év után továbbra is felfelé ívelt, 1949-ben megkapta az MVP címet az-az a liga legjobb játékosának választották. Majd 1950-re a Dodgers legjobban fizetett játékosa lett, 1955-ben pedig megnyerte a csapatával a World Series-t. 
Visszavonulása után pár évvel később 1962-ben bekerült a Baseball Hírességek Csarnokába, 1997-ben tiszteletük jeléül az MLB visszavonultatta minden csapat 42-es mezszámát. A liga 2007-ben bevezette a Jackie Robinson napot, ami azt jelenti, hogy minden év április 15-én a csapatok minden játékosa 42-es számú mezt visel és így emlékeznek az 1972-ben elhunyt klasszis játékosra.

image1_15.jpeg
Jackie Robinson történetének az üzenete talán sosem volt aktuálisabb mint napjainkban amikor Black Lives Matter mozgalommal nap mint nap találkozhattunk. Robinson ugyan pályafutása alatt nem volt aktivista, nem tartott beszédeket vagy szervezett éppen tüntetéseket. Egyszerűen csak baseballozott, és a játékával több százezer embernek a véleményét változtatta meg. Ugyan egy csapásra nem szűnt meg a rasszizmus, de rengeteg szurkoló átértékelte a világnézetét, és Jackie Robinson után, több tehetséges fiatal fekete játékos érkezett a ligába.


Takács Áron

A bejegyzés trackback címe:

https://tribunofficial.blog.hu/api/trackback/id/tr10016182708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása